Google Chromecast 4 Sabrina Sky

Google Chromecast 4 met Google TV

Google heeft 30 september 2020, tijdens het Launch Night In event, de nieuwe Chromecast 4 met Google TV aangekondigd. De Chromecast 4 heeft een nieuw design, afstandsbediening en werkt met Google TV.

Google heeft nog niet bekend gemaakt wanneer de nieuwe Chromecast 4 te koop zal zijn in Nederland. Natuurlijk zullen we jou daar op de hoogte van houden in dit artikel. In deze blog lees je alles over de nieuwe features, design, prijzen, specificaties en afstandsbediening van de Google Chromecast 4 en de Google TV.

Inhoudsopgave:

Wat is nieuw in de Chromecast 4?

De nieuwe features van de Google Chromecast 4 met Google TV in het kort:

 • De Chromecast 4 heeft een nieuw design gekregen in 3 kleuren
 • De Chromecast 4 wordt geleverd met een afstandsbediening met spraakbesturing
 • De Google Chromecast 4 werkt met Google TV
 • De Chromecast met Google TV ondersteund 4K video resolutie met 60 FPS streaming
 • HDR-formaten: HDR10, HDR10+, Dolby Vision
 • Audio formaten: Dolby Digital, Dolby Digital Plus en Dolby Atmos
Google Chromecast 4 Sabrina Sunrise met Google TV
Google Chromecast 4 Sunrise

Chromecast 4 release datum Nederland

De Chromecast met Google TV is 30 september 2020 aangekondigd door Google en zal vanaf dat moment beschikbaar zijn in een beperkt aantal landen, waaronder VS, UK, Duitsland. In Duitsland is de Chromecast beschikbaar vanaf 16 oktober 2020.

De release datum van de Chromecast 4 met Google TV voor Nederland is nog niet bekend gemaakt door Google.

Prijs Chromecast 4

De prijzen van de Google Chromecast 4 Sabrina in het buitenland:

 • Verenigde Staten: $49,99
 • Verenigd Koninkrijk: £59,99,-
 • Duitsland: €68,23
 • Frankrijk: €69,99

Wat is de prijs van de Chromecast 4 in Nederland?

De Google Chromecast 4 gaat in Nederland €69,99 kosten volgens de verwachtingen.

Design Chromecast 4

Het design van de Chromecast 4 is weer helemaal veranderd vergeleken met de Chromecast 3. Hieronder lees je de belangrijkste verschillen in het design van de Chromecast 4.

De nieuwe Chromecast met Google TV is in 3 verschillende kleuren uitgebracht:

 • Snow
 • Sunrise
 • Sky

De kleuren zijn wat minder vel dan de vorige Chromecast die uitgebracht werd in rood, geel en zwart. Ze hebben een pastel achtige kleur die er wat ons betreft strakker uitziet en beter in de huiskamers past. Wat verder opvalt in het design van de Chromecast 4 zijn de ronde hoeken en het duidelijke Google logo in het midden.

Google Chromecast 4 Sky met afstandsbediening

Ook is natuurlijk de afstandsbediening aankondigt die meegeleverd wordt met de nieuwe Google Chromecast 4. De afstandsbediening wordt geleverd in dezelfde 3 kleuren, wit, blauw en roze. Een mooi apparaat met weer dezelfde ronde hoeken als de Chromecast media streamer.

Wat ons betreft, is het design van de Chromecast 4 flink verbeterd als we deze vergelijk met de Chromecast Ultra en de Chromecast 3e generatie. Wat vinden jullie van het design?

Google Chromecast 4 specificaties

De nieuwe Chromecast 4 heeft een aantal mooie specificaties in de media streamer die de gebruikerservaring flink zullen verbeteren.

Specificaties Chromecast 4:

 • 4K video resolutie met 60 FPS streaming
 • HDR formaten: HDR10, HDR10+, Dolby Vision
 • Audio formaten: Dolby Digital, Dolby Digital Plus en Dolby Atmos
 • Operating System: Android TV OS

Hiermee lijkt het dat er geen Chromecast Ultra 2 komt en deze voorgoed te worden vervangen nu de Chromecast 4 4K ondersteuning heeft. Ook verwachten wij niet meer dat er ooit een nieuwe versie van de Chromecast audio wordt uitgebracht.

Stadia wordt op dit moment nog niet ondersteund door de Chromecast 4 (helaas). De verwachting is wel dat Google binnenkort een update gaat uitbrengen die Stadia ondersteuning toevoegt.

Afstandsbediening Chromecast 4

De Chromecast 4 wordt zoals al verwacht geleverd met een afstandbediening (remote control). De afstandsbediening is voorzien van 2 knoppen voor snelle navigatie naar Netflix of Youtube. De touch scroll pad kan eenvoudig worden gebruikt voor de navigatie in de Google TV. Daarnaast zijn er knoppen om het geluid te dempen, naar home te gaan, terug te gaan naar het vorige scherm of om de Google TV uit te zetten.

Chromecast 4 met Google Assistent

De Chromecast 4 afstandsbediening heeft een ingebouwde microfoon en is voorzien van een knop om spraakopdrachten uit te voeren. De spraakopdrachten werken samen met Google Assistent. Hierdoor kan je spraakopdrachten invoeren zoals:

 • Speel x op Netflix af
 • Speel x op Spotify af
 • Speel x op YouTube af

De afstandsbediening van de Google Chromecast is vergelijkbaar met de met de Amazon Fire TV Stick die het makkelijker maakt om te switchen van apps en geluid aan te passen of om de serie te pauzeren of af te spelen.

De afstandsbediening heeft 2 AAA-batterijen die worden meegeleverd bij het bestellen van de Chromecast 4.

Google Chromecast 4 Snow afstandsbediening
Google Chromecast 4 Snow afstandsbediening

Google TV

Google heeft de Chromecast 4 met Google TV aangekondigd in de laatste versie van de Google Chromecast. Wat is de Google TV en wat is het voordeel ervan?

Wat is Google TV?

Google TV is een interface met een overzicht van apps voor de Chromecast die draait op Android TV, het besturingssysteem van Google voor smart TV’s en streamings apparaten. Google TV is bedoeld om de gebruikerservaring te verbeteren voor Chromecast gebruikers.

De interface van de Google TV heeft een duidelijk overzicht van alle apps waarin gezocht kan worden. Daarnaast wordt er aanbevolen content getoond op basis van jouw gedrag. Ook is er een watch list, waar je series of films aan kan toevoegen. De Chromecast met Google TV is een grote vooruitgang ten opzichte van de vorige versie en maakt het nog interessanter om de Chromecast 4 aan te schaffen. Google heeft gekozen om de focus te leggen op personalisering van content in de Google TV, wat we al kennen van apps zoals Netflix. De Google TV werkt met de meegeleverde afstandsbediening van de Chromecast, waarmee je eenvoudig content kan zoeken en kan navigeren. Met Google Assistent kan je de Google TV ook besturen met spraakopdrachten.

De Google TV ondersteund heel veel apps, zoals Netflix, Youtube, Disney, Prime video, Spotify. Je kan kiezen uit een lijst met 6500 apps die je kan downloaden in de Google TV.

We hebben helaas zelf nog niet ervaren hoe de Google TV werkt, maar zullen dit uiteraard delen met jullie. De verwachting van de Google TV zijn hoog en samen met de afstandsbediening, heeft Google ons overtuig om de nieuwe Chromecast te kopen.

Chromecast 4 kopen

Je kunt de Chromecast 4 inmiddels kopen bij verschillende resellers die de Chromecast met Google TV uit het buitenland importeren en voor een (te) hoge prijs doorverkopen. Helaas is de officiële Chromecast 4 met Google TV op dit moment nog niet uitgebracht in Nederland en is er nog geen release datum gegeven.

We verwachten dat de Chromecast 4 pas over een aantal maanden officieel wordt uitgebracht in Nederland door Google met een Nederlandse update, maar laten we hopen dat die deze maand nog uitkomt. Wij gaan hem in ieder meteen halen zodra deze uitkomt in Nederland. Jij ook?

We zullen jullie natuurlijk op de hoogte houden wanneer de officiële Nederlandse Chromecast 4 beschikbaar en te koop is bij verschillende aanbieders met de beste deals voor de nieuwste Chromecast. Kun je toch niet wachten en wil je de buitenlandse versie als eerste proberen, hieronder vind je de beste deals voor de Chromecast 4.

Koop de Chromecast 4 met Google TV

Extra Informatie: Houdt er rekening mee dat elke Google Chromecast 4 met Google TV die nu te koop is uit het buitenland geïmporteerd worden door partners van bol en dus niet de officiële uitgebrachte Nederlandse versie van de Google Chromecast met Google TV is. Dit zorgt ervoor dat bepaalde functionaliteiten nog niet ondersteund worden in de Chromecast en dat er een hogere prijs betaald moet worden.

Review Chromecast 4

De grootste voordelen van de Chromecast 4 zijn natuurlijk:

 • Google TV
 • 4K ondersteuning
 • Afstandsbediening

Het nadeel op dit moment is de Chromecast in Nederland nog niet alle functionaliteiten ondersteund worden, hoge prijs en dat er nog een aantal verbeteringen door Google gemaakt moeten worden om de gebruikerservaring te verbeteren.

In de review van Bright, die de niet officiële Chromecast 4 alvast hebben gekocht, vind je meer informatie over de missende functionaliteiten en verbeterpunten van de Chromecast met Google TV .

Review van Bright over de Google Chromecast met Google TV

Wat vinden jullie van de Chromecast 4 met Google TV? Is de Chromecast een verbetering ten opzichte van de vorige versies en laat je jouw oude Chromecast vervangen door de nieuwe Chromecast 4? Natuurlijk zullen we een review plaatsen, nadat we de officiële Chromecast 4 hebben gekocht.

Laat een reactie achter hieronder met jouw mening over de nieuwste Chromecast en/of Google TV, vragen over de Chromecast 4, informatie die je mist in dit artikel of onjuiste informatie. Vergeet niet deze blog over de Chromecast met Google TV te delen!

Delen

Gepubliceerd door

Koen Knol

Frontend Developer met een passie voor online ondernemen, affiliate marketing, SEO, social media & tech.

10 gedachten over “Google Chromecast 4 met Google TV”

 1. Goedemorgen,

  De Google Chromecast met Google TV – 4K – Wit is te koop bij BOL.com voor de prijs van 129.90 euro, wel wat aan de hoge prijs vindt ik.

  Gr
  Herman.

  1. Hi Herman,

   Dankje voor de reactie en update.

   Het lijkt hier om een bedrijf te gaan die waarschijnlijk de Chromecast 4 met Google TV uit het buitenland importeert en doorverkoopt. De Chromecast zal denk ik ook de internationale versie zijn.

   De prijs is zeker heel hoog, verwachtingen in Nederland ligt rond de €70,-. Denk dat iemand snel geld wil verdienen door te kopen in VS en door te verkopen in Nederland. Ik zou niet aanraden om deze aan te schaffen op dit moment en wachten tot die officieel in Nederland wordt uitgebracht.

   Groetjes

 2. Hallo, ik wil graag via de canal digitaal app beeld ontvangen op mijn philips tv 40PFL9705H/12 , maar ik kan hier geen kabels naar toe voeren, dus het moet draadloos. Is dit ongecompliceerd mogelijk met chromecast 3 of 4 ? Als 4 beter geschikt is, dan wil ik daar best op wachten. Ik vraag mij alleen af of de tv hier wel voor geschikt is, er zitten wel 3 hdmi aansluitingen op, en 1 x hdmi arc.
  Bij voorbaat dank voor advies, groet, Nicolas

  1. Hallo 🙂

   Het is mogelijk via de Chromecast 3 en 4, deze worden allebei ondersteund voor de Canal Digitaal en je kunt dit gewoon streamen via WIFI als je de Chromecast aangesloten is via HDMI.

   Het verschil zit natuurlijk in de kwaliteit (Chromecast 3 ondersteund geen 4K) en de Google TV + afstandsbediening.

   De Google Chromecast 4 heeft dus meer mogelijkheden, maar in principe kunnen beide apparaten het streamen. Het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur (en prijs). Ik zou zelf wachten op de Chromecast 4 en niet meer de 3 kopen.

 3. Gisteren de Google Chromecast met Google TV binnen gekregen vanuit een franse webwinkel. <76 Euro inclusief verzend kosten in 4 dagen thuis. Helaas was daar de power/netwerk USB adapter niet beschikbaar.
  Deze is dus op tijd om nog een paar dagen onder de kerstboom te liggen.
  Het is teleurstellend om te zien dat Google de introductie in Nederland niet voor elkaar krijgt, om het kerstseizoen te bedienen.

  1. Dank voor de informatie Marcel!

   Het is heel teleurstellend dat het zolang duurt om hem officieel in Nederland uit te brengen. Dit heeft denk ik zelf vooral te maken met de Google TV en ondersteunende apps en de personalisering die ze daarin willen doen.

   Laten we hopen dat ze hem snel uitbrengen!

   1. Ondertussen zijn we dik een half jaar verder en hebben we nog steeds geen ondersteuning in Nederland. Beetje betreurenswaardig. We betalen constant de hoofdprijs, maar blijven maar achteraan hobbelen.

    1. Ja helemaal mee eens, het is heel jammer dat ze hem nog steeds niet hebben uitgebracht in Nederland en nog geen release datum voor de Chromecast 4 hebben gegeven 🙁

 4. Hallo,

  Vanmorgen ben ik in Duitsland 2 Chromecast 4 vier gaan kopen. Een is voor gebruik bij mijn badkamer tv van het merk SplashVision.
  Op een gegeven moment tijdens de installatie kun je het volume en de afstandsbediening van de tv zelf door Chromecast ‘over laten nemen’ door uit een lijst van mogelijke merken het merk van de tv te kiezen. Ondanks dat deze lijst zéér uitgebreid is, staat het merk SplashVision er niet tussen.
  Mijn vraag: wat moet ik hier dan wel kiezen? Of kan ik deze stap overslaan en als ik die stap oversla wat voor gevolgen heeft dat dan?

 5. In de googlechromecast ultra zat ook een wifi versterker.
  Zit dat ook in deze nieuwste google chromecast?

  Of moet je deze vergelijken met de eerste chromecast van 35 euro?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *